Het klinkt zo saai, zo’n stadswandeling. Dat is het niet. Je gaat helemaal terug in de tijd van een stad. Je snuift de cultuur die je er niet verwacht had en komt op plekken die je in een stad niet verwacht. Als je onderweg bent naar Ljubljana in Slovenië. Verwacht je niet in een park net zo groot als de stad te kunnen midgetgolfen. Wij niet in ieder geval.

Hoe plan je je stadswandeling, of juist niet?

Je kan meteen grijpen naar een stadsgids of je gaat op een terras zitten met een tijdschriftje om te kijken waar de meeste toeristen heen lopen. Wil je verrast worden? Dan stap je in een willekeurig bus, tram en laat je je gewoon naar een willekeurige plek vervoeren. Tijdens zo’n vakantie is toch alles mooier.

Die unieke stadswandeling, waar maak ik die?

Dat ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Hou je van de ochtend. Hou je van drukte. Hou je van groen. Hou je van historische plekken? Daar heb je al wat punten die we later eens doornemen, maar we hebben wel wat ideeën. Ga naar Amsterdam en laat je verwonderen door ‘t Aepjen. Één van de laatste houten huizen in de stad uit 1550. Waarom het zo heet? Het was een herberg waar scheepslieden hun laatste geld verbraste. Was het echt op, dan mocht je blijven, maar de eigenaar vroeg dezelfde lieden om iets bijzonders van de locatie waar ze heen gingen mee te nemen. Zoals aapjes dus.

Nog een paar leuke stedentips voor stedentrips.

  1. Zwolle, is dat een stad? Om de hele stad te zien hoef je niet ver. Beste voorbeeld zijn de gewelven en specifiek deze; onder café de Gezelligheid bevindt zich een grafkelder van een oude walvisvaarder. Meer verklappen we niet. ‘s Avonds kun je er ook een biertje drinken.
  2. Stadspark Tivoli in Ljubljana. Daar kun je serieus verdwalen.
  3. Naar Duitsland, een stad dichtbij? Met de auto naar Kassel is een aanrader. Ga naar Bergpark en Schloss Wilhelmshöhe. Je kijkt je ogen uit. Wandelschoenen zijn de moeite. Je komt er met de tram en dat opzich is al een mooie trip.
  4. Het station van Budapest. Als je iets ouds, groots in gebruik wil zien. Vooral ‘s Avonds pracht en praal.
  5. Bergen, in Noorwegen. De tijd heeft daar stil gestaan. Het prachtige Bryggen, waar je de haven via Fjorden in komt en waar dit prachtige werelderfgoed je zal doen verbazen. Net als de rest van de stadswandeling daar.

Fijne vakantie!

Degelijke gear mee?

Lekker autootje huren?

Backpacken?

Essentials voor backpackers

Privacy Preference Center