Fietsen! Meer plekken zien in een korte tijd en het is nog goed voor je ook. Fietsen op zichzelf is wel een mooi container begrip. Met upcoming fietsen zoals de elektrische fiets en de Pedelec heb je nogal wat te kiezen. Mountainbiken, wielrennen, je studentenfiets. Alles is goed om gewoon een leuke dag mee te hebben. Natuurlijk afhankelijk van je doel die dag.

Waar ga je fietsen en waar hou je rekening mee?

Overal waar je wil kun je fietsen. Een stadsbezichtiging van Bremen, de stad die ingericht is om fietsers het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dat is heel gemakkelijk. Je fixt een fietspas of zoekt een lokale verhuurder op en je krijgt het kaartje met routes erbij. Ga je fietsen in de Dolomieten met een mountainbike, dan ben je waarschijnlijk een stuk meer ervaren. In alle gevallen is een plaksetje en een pompje handig. Voor de ervaren fietser raden we de CO2 pompjes aan. Stadsfietsers een gewone handpomp op de stang.

Veiligheid voor alles

Het is lang iets minder sexy geweest, maar nu is het dan zover. De helm raakt in. Dat komt natuurlijk ook door de introductie van de fiets die altijd 25 kilometer per uur gaat of gewoon de kennis dat je je hersenen toch wel goed kan gebruiken. Wij weten het ook niet, maar niet alleen de wielrenners en mountainbikers hebben hem op tegenwoordig.

Fiets huren of kopen, waar houd ik rekening mee

  1. Soort fiets – wielren, mountainbike, stadsfiets. Dat is iets waar je op moet letten. Denk ook aan je houding, rechtop, gestroomlijnd. Hoe zwaar is de fiets en hoe ver wil je er mee rijden. Stel deze vragen altijd!
  2. Framemaat – logisch. Als je niet al te groot bent, heb je een andere fiets nodig wanneer je beroep basketballer is en je 2 meter plus bent.
  3. Versnellingen (of niet) – heb je altijd versnellingen gehad. Of juist niet? Het is natuurlijk fijn om ze te hebben, maar soms is 1 goed verzet ruim voldoende en je hebt minder kans op pech. Daarnaast ook gewoon een beter beschermde ketting voor weersomstandigheden of je eigen broek die niet onder het smeer zit.
  4. Remmen – wat zullen we hier over zeggen? Die moeten het doen. Hydraulische remmen, blokjes, terugtrapremmen. Het is een verschil met hoe abrupt je stil staat.
  5. Breedte van de velg – wil je hard werken? Wil je over zwaar terrein? Ga dan voor de brede velg. Wil je soepeltjes lange afstanden afleggen. Dan iets smaller! Hou er rekening mee; hoe smaller de velg, hoe moeilijker het bochtenwerk.
  6. Vering – altijd lekker om vering te hebben, maar soms ook nadelig. Bijvoobeeld op vlak terrein, dan is het gewoon extra hard werken. Vaak kun je de vering verstellen en dus is het gewoon extra comfort (maar vaak ook kosten).
  7. Zadel – ben niet zomaar tevreden met je zadel. Snel zadelpijn? Test zadels in de winkel of verhuur locatie. Het scheelt enorm voor de ervaring van de complete fiets.

Lekker fietsen!

Degelijke gear mee?

Lekker autootje huren?

Backpacken?

Essentials voor backpackers